logo AllBook'dUp boekwinkel

Allbookplank

Dit leest Fleur Leenders

Fleur Leenders schreef mij de volgende mail: 

Beste Desiree,

 Ik zag onlangs jouw oproep voorbij komen voor de boekplank. Ik vind het een leuk en originele manier om mensen eens andere boeken te laten lezen dan ze normaal zouden kiezen. Dat is 1 van de redenen om mij op te geven.

Mijn naam is Fleur Leenders en ik houd van boeken. En eigenlijk is mijn interesse heel divers. Romans, fantasy, thriller of een autobiografie.De tweede reden dat ik mij opgeef is om wat meer bekendheid te  krijgen, omdat ik dit jaar  mijn praktijk wil openen. Ik ben namelijk een heks. Een heks die graag mensen helpt met hun gezondheid waaronder voeding en mindset. Praktisch en zonder vreemde of rare dingen. Gewoon normaal, maar net even anders. Iedereen is van harte welkom in mijn praktijk. Heksen en niet-heksen.

Jullie kunnen je voorstellen dat ik geïntrigeerd was. Natuurlijk nodigde ik haar uit voor een voorgesprek om vervolgens in een 2e gesprek de podcast op te nemen. In deze interessante podcast komen we uitgebreid terug op de heks, een huisaltaar, een rune, maar ook de maan, voedselbos, de planeet, bewustzijn en meer.

Het eerste boek dat wij hebben besproken tijdens ons gesprek, te beluisteren in de podcast, is ‘Hex’ van Thomas Olde Heuvelt’.

Briljant en volstrekt origineel’ noemde Stephen King HEX van Thomas Olde Heuvelt. HEX is een razend spannende thriller die een internationale bestseller werd. Het pittoreske dorpje Beek is in de greep van de zeventiende-eeuwse Wylerheks, die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Haar aanwezigheid is een lang bewaard geheim, maar wanneer een groep jongeren viral besluit te gaan, laat de heks de gemeenschap afglijden naar middeleeuwse praktijken… Thomas Olde Heuvelt (1983) won in 2015 de prestigieuze Amerikaanse Hugo Award en werd genomineerd voor een World Fantasy Award. In 2017 verschijnt zijn nieuwe thriller. ‘Dit doet denken aan Spielberg. Een fantastisch en onvergetelijk verhaal.’ The Guardian ‘Soms wordt het grensgebied tussen fantasy en misdaadroman zo overtuigend gespeeld, dat de scheidslijn tussen genres er niet meer toe doet.’ **** VN Detective en Thrillergids

Fleur las al boeken van Stephan King en kwam door de recensie van deze grote schrijver op Hex. In haar ogen een aanrader voor iedereen die van Stephan King houdt. De tweede reden is dat het verhaal zich in Nederland afspeelt ook in de regio die Fleur goed kent. De plek ‘De Duivelsberg’ maakt het zo eng. Een plek met veel historie. Zij las het boek niet als haar man niet thuis was, zo eng en spannend is dit boek.

Het tweede boek is van een heel andere orde ‘De weg van de heks’ van Lunadea. Een mooi en duidelijk boek over heksen en hekserij, aldus Fleur.

Lunadea is een van de bekendste traditionele heksen van Nederland en neemt je in haar boek De weg van de heks mee op het pad van een magisch en intuïtief leven. Voelde jij je altijd al anders dan anderen? Ga je liever de natuur in dan dat je afspreekt met vrienden? En ben je geïnteresseerd in spiritualiteit? Grote kans dat ook jij een heks bent!

Hekserij is leven vanuit je eigen natuurlijke, bezielde kern. Je bent een met de natuur en met jezelf, afgestemd op je innerlijke kracht en intuïtie. Aan de hand van persoonlijke ervaringen vertelt Lunadea hoe zij terecht kwam op het pad van hekserij en hoe zij deze manier van leven invult.Ze laat je kennismaken met rituelen en de invloed ervan, leert je hoe je magisch kunt denken en hoe je met kleine handelingen je leven bezielder kunt maken. Je ontdekt jouw eigen weg in de wereld van hekserij en kunt geïnspireerd en vol vertrouwen verder!

Lunadea is in 2021 gestart met een opleiding. Fleur volgt sinds vorig jaar deze opleiding en zit in de eerste groep. Inmiddels is een tweede groep gestart en volgt er binnenkort ook een derde groep. Een groep bestaat weer uit meerdere ‘subgroepjes’

Voor Fleur is Lunadea een heel inspirerende vrouw, heel open n hoe zijn is en wat zij doet. In haar boek legt zij heel goed uit wat heks zijn inhoudt en wat je ermee kan doen. Wat is éen heks zijn, Lundea zegt voornamelijk dat je synchroon bent met je medeleven met de/je natuur. Denk aan de seizoenen, meebewegen. Lunadea deelt haar persoonlijke ervaringen in het boek waardoor het heel aards is. De mogelijke vooroordelen die er zijn, worden in dit boek weggenomen.

Het derde boek is van een heel andere orde ‘De heks van Limbricht’ van Susan Smit.  Fleur zegt hier over in haar mail “Dit verhaal is waargebeurd en heeft een enorme indruk op mij achtergelaten en ook op die van mijn moeder en tante. Het is een boek dat de laatste dagen beschrijft van een vrouw die wordt beschuldigt van hekserij”. Voor haar is dit boek haar nummer 1.

Limbricht, nabij Sittard, eind zeventiende eeuw. Haar leven lang is Entgen Luijten gewend haar eigen weg te gaan, in familiekwesties, in zaken en in de liefde. Ze wordt daarin gesteund door een grote kennis van de natuur, die ze ook regelmatig aanwendt om haar dorpsgenoten te helpen. Maar dan wordt ze vanwege een paar ongelukkige voorvallen beschuldigd van hekserij. De kasteelheer is gebrand op een bekentenis, waarvoor hij gebruikmaakt van alle middelen die de inquisitie hem ter beschikking stelt. Maar wat als Entgen tegen alle verwachtingen in standhoudt? Haar proces in 1674, waarvan alle stukken bewaard zijn gebleven, verloopt anders dan iedereen had kunnen voorspellen.

Het verhaal sprak Fleur aan omdat het waargebeurd is, het heeft haar enorm aangegrepen. Zij denkt zelfs dat dit het eerste boek is geweest waarbij ze een traan moest laten. Het raakte haar omdat het gaat om een hele normale vrouw. Het speelt zich af in de tijd van heksenvervolgingen, zij is ook één van de laatste die vervolgd is, omdat ze heks zou zijn. Het had iedere vrouw kunnen zijn, “het is eigenlijk jij of ik, iedereen kan die vrouw zijn”, zo zegt Fleur.

Het vierde boek van Fleur is “De zevende zus” van Lucinda Riley. Fleur schijft in haar mail

Het liefst zet ik al deze 7 boeken op mijn plank, maar ik koos er voor 1. Een mooie boekenreeks die ik heerlijk vond om te lezen. Een mooi roman waarin je heerlijk weg droomt.

Het is ook weer een boek over vrouwen. Fleur komt zelf uit een gezin met een moeder en twee oudere zussen. De reden waarom zoveel vrouwen van over de hele wereld deze boeken verslinden heeft volgens Fleur  met herkenning te maken. Ieder boek gaat over een één zus, een ander karakter met een andere geschiedenis. Ondanks dat ze geen bloedverwanten zijn, hebben de zussen een enorme sterke band. De zussenband kan je bijvoorbeeld ook met je beste vriendin voelen.

De zevende zus, het zevende deel in de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, gaat over de mysterieuze zevende zus. Ze was altijd onvindbaar, maar als Georg Hoffman onthult dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn: het adres van een wijngaard in Nieuw-Zeeland, en een tekening van een bijzondere, stervormige ring. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus, want de vrouw met de bijzondere ring is net aan een grote reis begonnen. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert. Ze proberen haar spoor te volgen in Nieuw-Zeeland, Canada, Engeland, Frankrijk en Ierland, maar ze lijken steeds een stap achter te lopen…

De zevende zus is het zevende deel uit de achtdelige bestsellerserie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.

Het laatste boek van deze Allbookplank is ‘Heks’ van Susan Smit. De magische reis door de westerse spiritualiteit. Fleur schrijft dat ze het erg interessant  vond en dat het erg fijn leest. Susan Smit beschrijft haar persoonlijke zoektocht naar hekserij, van kritische journalist naar ingewijde heks. Het is een dagboek.

Toen Susan Smit haar debuut Heks uitbracht, werd hekserij nog gezien als hype. Nu, tien jaar later, duurt de belangstelling voor de oude Europese natuurreligie voort en zijn magie, het vrouwelijke goddelijke en de kracht van de natuur populairder dan ooit. Susan Smit is van nationale troetelheks uitgegroeid tot succesvol schrijfster van romans en non-fictie, columniste en veelgevraagd spreekster die met een kritische blik en de nodige zelfspot haar licht op spirituele zaken schijnt. Smit schreef voor de jubileumeditie van haar bestseller een nieuw voorwoord. Hierin bespreekt ze de verwantschap van de principes van magie met die van The Secret, beantwoordt ze vragen die haar vaak gesteld worden en overdenkt ze haar eigen ontwikkeling als heks. In Heks beschrijft ze haar persoonlijke zoektocht naar hekserij, die van kritische journalist naar ingewijde heks leidt. Met twijfels en vooroordelen, voorzichtige ontdekkingen en inzichten neemt ze de lezer bij de hand om uit te vinden wat de Oude Religie nu werkelijk inhoudt. Ze doet onderzoek, reist naar Amerika om bekende heksen als Laurie Cabot en Phyllis Curott te ontmoeten, viert heksenfeesten en leert werken met magie, kruiden en mineralen. Na een jaar en een dag is Smit ervan overtuigd dat ze in wezen altijd een heks is geweest en laat ze zich inwijden.

Fleur was al bezig met de opleiding toen haar interesse in Susan Smit groeide. Voor Fleur was het prettig dat het in dagboekvorm schrijft. Ze is een journalist die op zoek gaat, op ontdekkingstocht en wordt het haar duidelijk dat ze heks is. Ze beschrijft wat is hekserij.

Er zijn heel veel soorten heksen, stromingen of hoe wij het ok benoemen. Voor Fleur is Luadea meer een traditionele heks, ze gebruikt de natuur etc. Susan Smit is in leur d’r ogen een moderne heks, voor Fleur zit dit met name in de uitstraling

Heb je zelf ook vijf boeken die jou hebben geraakt, iets voor je betekenen of die je gewoon graag wilt bespreken? Stuur ons een e-mail en vertel in het kort waarom jouw vijf boeken 6 weken lang op de boekenplank thuishoren.

Mijn boekplank, mail naar desiree@allbookedup.nl.

Top 5

1. Hex | Thomas Olde Heuvelt

2. De weg van de heks | Lunadea

3. De heks van Limbricht | Susan Smit

4. De zevende zus | Lucinda Riley

5. Heks,  een magische reis door de westerse spiritualiteit| Susans Smit

AllBookpodcast

Luister hieronder naar onze podcast en hoor het hele verhaal over de vijf boeken die op de Allbookplank staan.

Allbookplank – de podcast

Allbooksocialen