logo AllBook'dUp boekwinkel

Allbookplank

Dit leest Yael Kats

Yael Kats is 25 jaar en docent Nederlands op het Norbertus Lyceum, naast haar grote hobby lezen houdt ze ook erg veel van theater en film. In de podcast komt ze hier nog kort op terug. Ze heeft voor de Allbookplank gekozen voor 3 boeken uit de Nederlandse literatuur en 2 vertaalde boeken, zogezegd wereldliteratuur. Tijdens ons gesprek vertelt ze over haar liefde voor literatuur, romans, hoe ze haar leerlingen wil laten kennismaken met …, haar masterstudie, haar theaterliefde, 1001 boeken, goodreads en meer.

Luister zeker naar deze podcast, want ook in het gesprek zitten verschillende lagen, de witte mens, spanning, het ongenoegen, onbehaaglijke gevoel dat het ons nu kan geven.

  1. Indische duinen (1994) – Adriaan van Dis

Voor Yael is er heel veel door dit boek begonnen, zoals haar studie Nederlands. In VWO 4 had Yael een erg enthousiaste docent Nederlands, die haar uiteraard aanmoedigde Nederlands te gaan studeren.

Tijdens het lezen van het boek, kwam ze er al snel achter dat er zoveel lagen in dit werk zitten.  Ze is altijd heel erg geïnteresseerd in geschiedenis geweest, mede dankzij haar vader. Voor haar was het de eerste kennismaking met ‘ons’ koloniaal verleden, wat in dit boek naar voren komt. Ze is groot fan van hem en heeft hem ook op een bijzonder moment ontmoet.

Indische duinen, de voorloper van ‘Ik kom terug’, werd bekroond met de Gouden Uil en de voorganger van de NS Publieksprijs, de Trouw Publieksprijs voor het Nederlandse boek. De roman werd in verschillende talen vertaald en wordt beschouwd als een hoogtepunt in Adriaan van Dis’ oeuvre.

Een gezin keert terug uit het oude Indië. Een Japans kamp ligt achter hen, maar Nederland biedt geen vrede. De repatrianten vestigen zich in een koloniehuis in de duinen; een zoon wordt geboren. Hij is de buitenstaander die in een sfeer van verzwegen leed wordt opgevoed. Zijn vader wil hem harden voor de volgende oorlog. Zevenenveertig jaar later ontrafelt de zoon de geheimen en leugens van zijn familie.

  1. Bidden wij voor Owen Meany (1989) – John Irving

Wereldliteratuur, 650 pagina’s. In dit boek krijg je een inkijkje in de Vietnamoorlog, ook daar was Yael niet echt bekend mee. Het speelt zich af in Amerika en Canada. De hoofdpersoon vlucht naar Canada om niet te hoeven vechten in de Vietnamoorlog. John Irving beschrijft het verhaal via een professor schrijver die zijn memoires schrijft over zijn jeugd met Owen Meany, dit is overigens niet het hoofdpersonage. Owen Meany is bijzonder, klein van stuk, ziet er apart uit en heeft een apart stemgeluid. Als Owen Meany aan het woord is dan zie je dit ook in de tekst, de tekst is dan in Capitols geschreven. Om duidelijk te maken dat hij ook een eigen stem had, letterlijk en figuurlijk. Het boek zit heel goed in elkaar, alles wat een anekdote is (een jeugdherinnering), is een puzzelstukje van een groter geheel. Toen Yael het boek uit had, is ze nog wat research gaan doen en kwam erachter dat het boek een hommage is aan een andere klassieker, die ze overigens nog moet lezen, De blikken trommel van Gunther Grass.

Bidden wij voor Owen Meany beschrijft de buitengewone en noodlottige vriendschap van twee opgroeiende jongens in Gravesend, New Hampshire. Zomer 1953. Een landerige honkbalmiddag. Met de enige bal die de kleine Owen Meany ooit goed heeft kunnen raken doodt hij de moeder van zijn beste vriend.
Een dramatisch toeval.
Maar Owen Meany gelooft niet in toeval. Hij is er vast van overtuigd een instrument van God te zijn. Wat er na die middag met Owen Meany gebeurt is inderdaad ongelooflijk en beangstigend. Pijnlijk nauwkeurig weet hij hoe de rest van zijn leven zal verlopen, en gaat hij zijn onafwendbaar lot tegemoet. Bidden wij voor Owen Meany behoort tot John Irvings meest bewonderde en geliefde romans.

  1. Gebroken wit (2019) – Astrid Roemer

Zij is een Surinaamse schrijfster, maar onder het grote publiek onbekend terwijl zij al twee oeuvreprijzen op haar naam heeft. In de loopbaan van Yael is dit net zoals Indische duinen een bijzonder boek, ze heeft over Gebroken wit haar Masterscriptie geschreven.  In haar studie is ze veel over het postkoloniale vraagstuk gaan lezen. Wat hebben mensen uit het voormalig Nederlands-Indië en Suriname zelf te vertellen, over hun ervaringen. In de ogen van Yael is Astrid Roemer een heel belangrijke stem, Surinaamse stem. En daarnaast kan ze heel mooi schrijven en mooie verhalen vertellen. Ze schrijft heel poëtisch, heeft een eigen schrijfstijl, denk aan woordspelling en interpunctie. Dit boek is ook een familiekroniek door de thema’s die zij behandelt.

Oma Bee, Louise, Heli, Imker, Babs, Audi. Familienaam Vanta. In Gebroken Wit zijn ze aan elkaar verwant als de kleuren van gebroken zonlicht. De kleinkinderen van grootmoeder Vanta-Julienne worden geconfronteerd met hun eigen kwetsbaarheid als ze haar noodgedwongen bijstaan in de turbulenties van het dagelijks leven. Moeder Louise heeft ervaren dat het uiterlijk geen feit is, maar een omstandigheid die informeert over een geschiedenis van georganiseerd geweld in Afrika, Europa, Azië. Ze wonen in een Zuid-Amerikaanse kuststad die door vrouwen tot bestaan wordt gebracht, op een grondgebied dat mannen met haar natuurlijke grenzen insluit. Vooral in familiekring en gezin zijn de gevolgen voelbaar: zusjes Ethel en Laura zijn afwezig en vader Anton leeft niet meer. Terwijl getracht wordt oma Bee overeind te houden, zoekt iedere jonge Vanta naar een land om van te houden, een volk om bij te horen, een droom om voor te leven. Amsterdam heeft veel gehad aan Paramaribo. En omgekeerd?

  1. Stille kracht (1900) – Louis Couperus

Het is een oudje, maar Couperus heeft een talent om eigentijds te schrijven (thema’s schrijfstijl). Inmiddels wordt zijn werk ook hertaald. Yael was zo enthousiast over Nederlandse literatuur en wilde haar profielwerkstuk over Nederlandse literatuur maken. Zij vond een bondgenoot in een jaargenoot, die ook nog eens van theater hield. Op hun zoektocht vonden ze een bewerking van de toneelgroep Amsterdam, nu Ita, met Halina Reijn in de hoofdrol.

Het boek las best goed, het beschrijft ‘dingen’ die je niet kunt bevatten als je niet in die cultuur opgroeit. Er zit een bepaalde dreiging, een spanning in het boek. De toneelbewerking van Ivo van Hove was fantastisch en er is eerder ook een miniserie van gemaakt.

In het plaatsje Laboewangi vindt een aantal mysterieuze gebeurtenissen plaats. Op Java noemen ze het dat-waar-je niet-over-spreekt: een geheimzinnige, stille kracht. Resident Van Oudijck vindt dat maar onzin. Als hij een regent ontslaat omdat hij zich op een feest onbeschoft gedragen heeft, slaat de stille kracht toe.

Zijn jonge, sensuele vrouw, Léonie van Oudijck, houdt ervan mannen te verleiden. In het geheim heeft ze een verhouding met haar stiefzoon Theo, maar ook met Addy de Luce die als de Verleider bekend staat. Als Léonie zich gaat baden in de badkamer, wordt zij op onbegrijpelijke wijze met sirih, bloedrood sap, bespuwd. Daarna gebeuren er meer vreemde dingen in het residentiehuis: een spiegel wordt door een steen vernield, glazen breken spontaan in kleine stukjes en er klinkt hamergeluid.

  1. Stad der blinden (1995) – José Saramago

Dit is Yaels lievelingsboek als ze snel zou moeten kiezen. D Het boek heeft heel veel indruk op Yael gemaakt. De kern van het boek is dat wij als mensen heel erg vervelend kunnen zijn. Hoe wij, als alles wat wij hebben gecreëerd wegvalt en dus geen houvast meer hebben, ons als beesten gaan gedragen. Pakken wat je pakken kan, het recht van de sterkste. Saramago beschrijft zijn personages aan de hand van bepaalde kenmerken, zonder ze een naam te geven. Het gaat namelijk om ons allemaal en niet over een Laura en een Piet.

Een rij auto’s staat te wachten voor een rood stoplicht. Als het licht eindelijk op groen springt, trekt de eerste auto niet op, tot groeiend ongenoegen van de automobilisten erachter. Als ze het portier opentrekken, treffen ze een wanhopige bestuurder aan, die alleen maar kan uitbrengen dat hij van het ene op het andere moment blind is geworden.

 

Deze openingsscène is de katalysator van een reeks verbijsterende gebeurtenissen, die algauw apocalyptische vormen aanneemt. De blindheid blijkt besmettelijk: al snel ziet een groot gedeelte van de bevolking van Lissabon niets meer. Alle slachtoffers worden in een ziekenhuisgeïsoleerd. Binnen korte tijd spelen zich daar verschrikkelijke taferelen af, die de vraag naar goed en kwaad haast ondraaglijk actueel maken.

Heb je zelf ook vijf boeken die jou hebben geraakt, iets voor je betekenen of die je gewoon graag wilt bespreken? Stuur ons een e-mail en vertel in het kort waarom jouw vijf boeken 6 weken lang op de boekenplank thuishoren.

Mijn boekplank, mail naar desiree@allbookedup.nl.
Top 5
  1. Indische duien - Adriaan van Dis
  2. Bidden wij voor owen Meany - John Irving
  3. Gebroken wit - Astrid Roemer
  4. Stille kracht - Louis Couperus
  5. Stad der blinden - José Saramago

AllBookpodcast

Luister hieronder naar onze podcast en hoor het hele verhaal over de vijf boeken die op de Allbookplank staan.

Allbookplank – de podcast

Allbooksocialen