logo AllBook'dUp boekwinkel

Rouw, een praktische gids over rouw en verlies, geschreven voor leerkrachten en kinderen van de basisschool Djuna van den Bogaard

In februari 2024 komt het allereerste boek van Djuna van den Bogaard uit. Het is een praktische gids over rouw en verlies, geschreven voor leerkrachten en kinderen van de basisschool. Djuna is zelf leerkracht op een basisschool in Bergen op Zoom. Verlies en rouw zijn vaak onderwerpen die men lastig vindt en al helemaal om kinderen hierbij te betrekken en in te begeleiden. Dit heeft zij zelf ook ondervonden.

Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Zeker voor kinderen, omdat zij nog volop in ontwikkeling zijn, de wereld nog aan het ontdekken zijn en omdat ze – anders dan volwassenen – een beperktere algemene kennis hebben. Driekwart van de kinderen op de basisschool krijgt te maken met een sterfgeval in de omgeving. De dood is ook voor ouders en leerkrachten een lastig onderwerp om over te praten. Ze voelen zich onzeker en weten misschien niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Als leerkracht en als school wil je voorkomen dat kinderen in negatieve zin door een verlies worden ‘getekend’. Maar wanneer iemand bang is om iets verkeerds te doen of te zeggen, laat hij kansen liggen om kinderen te ondersteunen, te begeleiden en om hen te begrijpen. Daarom is het belangrijk om verdriet en rouw op school bespreekbaar te maken voor zowel leerlingen, collega’s als ouders.

Dit boek is een praktische gids voor iedereen op de basisschool die te maken krijgt met een levensbedreigende ziekte en/of het overlijden van een leerling, ouder of collega. Je leest over theoretische achtergronden en krijgt praktische tips over bijvoorbeeld:

  • Rouw en verwerking bij kinderen
  • Belang van omgang met rouw en verlies op school
  • Inrichten van een gedenkplek
  • Beantwoorden van kindervragen over dood
  • Rouw in diverse culturen
  • Omgaan met een ernstige ziekte, suïcide, vermissing, gewelddadige dood, aanslag of natuurramp
  • Kinderboeken over rouw en verlies
  • Ondersteunen en begeleiding van rouwende kinderen
  • (Creatieve) (ver)werk(ings)vormen voor kinderen
  • Rouwprotocol op school

Het is vaak bijzonder en ontroerend om een stukje met een kind ‘mee te mogen lopen’ in een moeilijke tijd, waarin hij of zij bijzonder kwetsbaar is.

Djuna lanceert haar boek bij All Book'd Up met een lezing/ interview. De avond is met name interessant voor voor leerkrachten uit het PO en VO onderbouw, voor zorgverleners, orthopedagogen en iedereen die hier meer over wil weten. Wendy Bosman-tak zal na de pauze voorlezen via audio uit haar (voor)leesboek Lieve Hemel. Hoofdpersoon Lieve (7 jaar), neemt op een speelse wijze ieder kind (in onszelf) mee op een reis door de gevoelens van het leven, met verlies. Het brengt tevens een geheel nieuwe kijk en verwondering op het leven en de dood. Een reis door het leven die één ieder van ons maakt. Laat je meevoeren, in woord, beeld en gevoel. Haar boek is bij ons te koop.

Vooraf aanmelden, zo kunnen wij daar met de organisatie rekening mee houden. De avond start 19.30 en is tussen 21.00 en 21.30 afgelopen. Inloop 19.15 uur.

Deelname is gratis. Het boek is deze avond € 30,00 (normaal € 34,95) en contant ter plekke bij Djuna te koop. (liefst gepast).

Inschrijven

Rouw
gratis
Available Tickets: 40

deelname aan de avond van Djuna van den Bogaard.

Het "Rouw" ticket is uitverkocht. Je kunt een ander ticket of een andere datum proberen.

Datum

12 mrt 2024

Tijd

19:30 - 21:30
Reserveer

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *